Dobrodošli na najstariji i najbolji forum o Hari Poteru! Iskusite Hogvorts školu iz prve ruke! Registrujte se, i postanite đak u školi o kojoj ste oduvek sanjali! Smatrajte da je vaša sova napokon stigla! Požurite, školska godina uskoro počinje!


 
PrijemPrijem  Registruj seRegistruj se  PristupiPristupi  

Delite | 
 

 I lekcija(ME)

Ići dole 
AutorPoruka
Milan McTrowling
Normalac
Normalac
avatar

Datum upisa : 31.10.2010

PočaljiNaslov: I lekcija(ME)   Ned Maj 12 2013, 14:56

Čas po redu: 1
Profesor koji ga predaje: Milan McTrowling
Datum: 12.05.2013.
Podčas: Magijska prava
Na času pričamo o: Međunarodnom statutu o tajnosti
Tokom celog majskog odmora, Profesor Milan razmišljao je o prvacima i o tome kako će ih zabaviti. Kada je dan napokon stigao, profesor je ušao u čionicu petnaest minuta ranije. Malo docnije kada su učenici počeli da ulaze u učionicu, profesor im je poželeo dobrodošlicu sa blistavim osmehom i raznobojnim ukusnim bombonama. Nakon što su se učenici smestili, Profesor Milan je stao ispred katedre i počeo da se predstavlja učenicima. "Vidim da ste svi uspeli da pređete varljivu zamku kod pokretnih stepenica i stignete do učionice. Samo Merlin zna koliko sam puta uspeo da upadnem u tu zamku i zakasnim na čas. Sve u svemu, dobrodošli na Hogvorts". Nadam se da ste se svi vi već međusobno upoznali i uklopili. Ja sam Profesor Milan McTrowling i predavaću vam Magijsku ekonomiju, zajedno sa Profesorkom Amy. Ovaj IZBORNI predmet ćete imati četiri godine, a sačinjen je od Magijskog prava i Magijske trgovine. Prvu i treću godinu ćete imati Magijska prava, a drugu i četvrtu Magijsku trgovinu, mada ćemo gledati da napravimo po nekada i neku mešavinu. Ovaj predmet takođe možete uzeti za OČN i OIČT, tako da uzmite to u obzir, jer će ovo biti jedan od lakšiš predmeta, a i te kako se može naći dobar posao, ako čovek ima diplomu iz Magijske ekonomije. Pošto sam potrošio sve vreme uvoda za opisivanje predmeta, a preskočio upoznavanje, mislim da je najbolje da se upoznamo polako tokom godine. Pa da počnemo sa prvom lekcijom!"

"Magijska prava su bitan razdeo Magijske ekonomije, najviše zbog toga što moramo da znamo, razumemo i poštujemo zakone svete u kom živimo. Ne samo to, nego takođe da sagledamo razloge zašto baš neki zakon postoji. Tokom prve godine, naučićemo neke određene zakone sa kojima se, iz ličnog iskustva, neće svi složiti. Uvek će postojati neki pobunjenici i neistomišljenici, zar ne?(Mada to je svakako dobra stvar!) Postoje zakoni, koji su pre postojali, ali sada više ne, jer je potvrđeno da su pogrešni. Takve zakone je isto bitno proučavati da se iste greške ne bi ponovile."

"Danas počinjemo sa najbitnijim zakonom od svih, i za koga ste, verujem svi vi, već čuli - Međunarodni statut o tajnosti. Da li neko može da mi kaže, šta predstavlja taj statut?"

Mali dečak, koji je sedeo u prvoj klupi digao je ruku i samouvereno dao odgovor, "Govori o tome da nijedan normalac ne sme da sazna da veštice i čarobnjaci još uvek žive među njima."

"Bravo, perfektan odgovor. Odlično! Pet poena za Revenklo. Statut je potpisan 1689. godine, a zvanično stupio na snagu tri godine kasnije, 1692. godine od strane Međunarodne konfederacije čarobnjaka. Stvoren je da bi zaštitio čarobnjačku zajednicu od normalaca. Verovatno se pitate zašto čarobnjacima treba zaštita od nemagičnih ljudi? Pa, postoji nekoliko razloga..."

"U 15. veku u Evropi, došlo je do pogoršanja odnosa između magične populacije i normalaca. Između 15. i 17. veka, normalci su progonili čarobnjačku zajednicu po celom kontinentu. Većina roditelja iz čarobnjačke zajednice su izgubila decu, zbog dečje nemogućnosti da kontrolišu magiju, što su naravno lovci na veštice odmah primećivali. U stvari, Skoroobezglavljeni Nik, grifindorski duh koga ste verovatno do sada već upoznali, je bio jedan od žrtava tih zločina. Uhapšen je zbog optužbi za veštičarenje, oduzet mu je štapić i osuđen je na smrt 1492. godine. Za razliku od Skoroobezglavljenog Nika, Liset de Lapin imala je više sreće, pa je uspela magijom da se izvuče i pobegne iz zatvora 1422. godine. Obaveštavam vas, da Ser Nikolasa ne propitujete o tome kako je umro. Zna da bude pomalo osećajan kada je u pitanju njegova smrt."

"Zbog toga što su normalci paljenjem veštica na lomači, ubijanjem i progonom magične dece, ulagali su sve više napora da ih magična populacija nauči kako da koriste magiju, čarobnjačka zajednica morala je da dođe do nekog rešenja. Ministarstvo magije odlučilo je da popriča sa tadašnjim normalskim kraljom i kraljicom, pitajući ih za zaštitu. Svi dogovori su propali, a magičan svet je odlučio da se opravdano sakrije i zaustavi ovaj grozan rat. Batilda Torbarka, poznata istoričarka, rekla je u svojoj knjizi:", Milan je mahnuo sa svojim štapićem, a na tabli se pojavio tekst:

"Nakon potpisivanja Međunarodnog statuta o tajnosti, čarobnjaci su se trajno povukli u ilegalu. Bilo je, stoga, prirodno da formiraju svoje male zajednice unutar one čarobnjačke. Mnogobrojna sela i zaseoci privukli bi nekoliko čarobnjačkih prodica, koje bi se tu okupile radi uzajamne podrške i zaštite."

- Batilda Torbarka, Istorija Magije

"Sada možete da razumete zašto je ova tajnost toliko bitna, zar ne? Ako odlučimo da normalci ponovo saznaju za nas, slični incidenti mogu da se ponove. Imamo magiju, ali se normalci ne mogu podceniti! Neka pitanja?" Milan je letimično pregledao ceo razred i bio zadovoljan jer je većina razreda pisalo beleške. Kako niko nije postavio pitanje, on je nastavio, "Ministarstvo magije svake države, treba da osigura da se statut poštuje i pažljivo sprovodi."

"Svaki prekršaj ovog zakona, omogućava ministarstvu da kazni prestupnika određenim stepenom kazne. Britansko Ministarstvo magije koristi "Trag" da pronađe sve maloletnike koji koriste magiju, tj. maloletničku magiju, i drži suđenja za iste. Nekada se čak dogodi da isti ti maloletnici završe u , čarobnjačkom zatvoru, Askabanu. Veruj te mi, ne biste želeli da završite tamo!"

"Osim veštica i čarobnjaka, ministarstva takođe moraju da kontrolišu magična bića. Kontrolisanje velikih stvorenja, kao što su zmajevi nije uopšte lako, ali o njima se samo mogu pobrinuti specijalno obučeni čarobnjaci. Član 73 ovog zakona je posebno napravljen da osigura prikrivanje magičnih stvorenja. Poznato stvorenje iz Loh Nesa koje su normalci više puta videli je u stvari kelpi. Jeti, koji je pak viđen u Tibetanskim planinama je još jedan prekršaj Člana 73. Takođe ću dodati, da normalci nijedno od ovih viđenja nisu dokazali, ali i da ministarstvo svake države treba da se potrudi, da se ovakvi lapsusi/greške više ne dešavaju. Takođe svako ministarstvo mora da osigura, ako se u budućnosti slučajno ponove iste greške, da normalci opet ostanu bez dokaza."

"Pa, evo došao je i kraj, a mi smo prešli sve bitne stvari oko ovog veoma bitnog Statuta. Molim vas da poštujete ovaj Statut, kao što ga poštuje i cela ostala čarobnjačka zajednica. Ovde završavamo današnju priču. Uzmite domaći i pošaljite mi ga na PP/PM najkasnije nedelju dana od danas!"


Za one koji žele da znaju više: Pročitajte nešto više o Članu 73 iz MSOT-a(Međunarodnog statuta o tajnosti): Klikni(OVDE).


Domaći zadatak (Poslati do: 19.05.2013.):

1. Koje godine je Statut potpisan, a koje je stupio na snagu? (4 poena)
2. Popunite prazna mesta: Uhapšen je zbog optužbi za _________, oduzet mu je štapić i osuđen je na ______ ______ godine. (4 poena)
3. Popunite prazna mesta: Britansko Ministarstvo magije koristi _____ da pronađe sve maloletnike koji koriste magiju, tj. maloletničku magiju, i drži _______ za iste. Nekada se čak dogodi da isti ti maloletnici završe u , čarobnjačkom zatvoru, ________. (4 poena)
4. Koji član je dodat MSOT da bi osigurao prikrivanje magičnih stvorenja? (4 poena)
5. Gde je Jeti bio viđen? (4 poena)

Dodatak:

1. Koji poznati/poznata istoričar/istoričarka je bila citirana u ovoj lekciji? (2 poena)
2. Koje poznato čudovište je u stvari kelpi? (3 poena)

Rad šaljete na moj PP klikom na OVDE(KLIKNI NA TEKST). U naslov stavite Domaći rad.
Nazad na vrh Ići dole
http://www.brbljaonicaportal.tk
 
I lekcija(ME)
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
 :: Biblioteka :: Red 006-
Skoči na: